Gastronomie in Kroatië

Ontdek het gastronomische aanbod, culinaire gewoonten en wijnen van topkwaliteit en olijfolie die u kunt genieten tijdens uw bezoek aan Dalmatië, Istrië en de rest van Kroatië

Gastronomie

Gastronomie in Kroatië

De continentale keuken is typerend voor zijn vroege proto-Slavische wortels en meer recente contacten met gevestigde scholen van gastronomie - Hongaars, Weens en Turks. Vleesproducten, zoetwatervis en groenten domineren.

De kuststreek wordt gekenmerkt door de invloeden van de Grieken, Romeinen, Illyriërs en later mediterrane keukens - Italiaans en Frans. Het biedt vele visspecialiteiten (inktvis, inktvis, inktvis, garnalen, kreeft ...) bereid op verschillende manieren, olijfolie, prosciutto, verschillende groenten, Dalmatische wijnen zoals Babić, Malvasia, Prosecco en Vrbnik Žlahtina, en verschillende likeuren zoals de beroemde Maraschino.

In 2008 nam het nationale culinaire team voor de eerste keer deel aan de ontmoeting van chefs en banketbakkers, de culinaire Olympische Spelen in Erfurt, Duitsland, en won de bronzen medaille.

Olijfolie en wijn

Olijfbomen in Kroatië

Istrische en Dalmatische olijfolie is uitzonderlijk, de extra vierge kwaliteit. Het groeiende belang van het toerisme in Istrië en Dalmatië omvat extra-vergine olijfolie- en olijfoliewegen die u tijdens uw verblijf in Kroatië kunt bezoeken. Je kunt ook deelnemen aan de olijfoogst in oktober en november en lokale gewoonten en traditionele manier van leven ervaren. De meest voorkomende soorten olijven zijn Buža, Buža Minuda, Buža Puntoža, Črnica, Drobnica, Istrië Bjelica, Karbonaca, Moražola, Oblica, Rošinjola en Žižolera.

Olijfolie Kroatië

Istrië en Kvarner voorop bij de productie van premium wijnen: Malvasia, Merlot, Cabernet Sauvignon, Teran, Refok, wit en grijs Pinot, Chardonnay, Muscat, Trojšćina (Susak), Vrbnik Žlahtina (Krk). Wijnmakerij Kozlović uit Momjan heeft een lange traditie in de productie van Malvasia, Muscat en Terran. In de afgelopen jaren is zeer populaire wijnmakerij Katunar uit Vrbnik die Žlahtina, rode wijn en champagne produceren.

Olijfolie en wijn in Kroatië

Dalmatië is rijk aan inheemse druivenrassen. De bekendste wijnen zijn: Babić en Plavina (Primošten), Merlot (Drniš), Debit, Pošip Maraština en Grk (Korčula), Vugava en Plavac Mali (Vis), Plavac en Bogdanuša (Hvar), Plavac Mali (Pelješac) wijn Prošek, en de wereldberoemde hoogwaardige wijn Dingač. Aanbevolen wijnhuizen zijn Winery Plančić uit Hvar, Agricultural Cooperative Winery Jedinstvo, Winery Toreta uit Korcula, die inheemse variëteiten van Pošip en Rukatac kweken. De wijnmakerij Plenković produceert jaarlijks ongeveer 300.000 flessen Zlatni Plavac.

Wijn in Kroatië