Eilanden Zlarin en Prvić - verborgen juwelen van de Šibenik-archipel

Eilanden Zlarin en Prvić - verborgen juwelen van de Šibenik-archipel

15.03.2023.


U bent van plan om de oude Kroatische stad Šibenik te bezoeken of u gaat op vakantie in een van de plaatsen aan de Šibenik Riviera en denkt na over wat u wilt bezoeken? Wilt u uw vakantie doorbrengen zonder auto's, smog, lawaai en veel mensen? We hebben een voorstel voor je! Hoewel minder bekend en minder bezocht dan de eilanden in de zuidelijke Adriatische Zee, of bijvoorbeeld in Kvarner, hebben de Šibenik-eilanden hun eigen charme. De eilanden Zlarin en Prvic, een van de eilanden die deel uitmaken van de Sibenik-archipel, liggen het dichtst bij het vasteland. Beide eilanden zijn relatief klein en kunnen heel gemakkelijk worden bewandeld. Hier is geen verkeer omdat auto's verboden zijn. Ideale bestemmingen voor dagtochten vanuit Vodice, Tribunj, Šibenik, Brodarica, Grebaštica, Primošten of Rogoznica, of vanuit een van de plaatsen in de Sibenik Riviera. Afgezien van dagelijkse excursies, zijn deze eilanden een ideale bestemming voor diegenen die een vakantie willen doorbrengen in vrede en rust, omringd door schone natuur en schone zee . Het schip Tijat, dat in de haven van Sibenik ligt, brengt u naar deze eilanden. Nadat Tijat de haven van Šibenik verlaat op weg naar Zlarin, passeert het een imposant fort dat lijkt te drijven op het water, het fort van St. Nicolaas. Fort van St. Nicolaas , Venetiaans fort gebouwd in het midden van de 16e eeuw bij de ingang van het kanaal van Sv. Ante, een smalle doorgang aan zee die naar Šibenik leidt. Vanwege zijn grandioze en defensieve betekenis in de geschiedenis, staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De nederzetting Zlarin op het eiland Zlarin is het eerste station waarop Tijat na Sibenik komt. Deze nederzetting is ook de enige nederzetting op het eiland. Zodra je op eilandgrond staat, heb je het gevoel alsof je in een geheel nieuwe, zorgeloze wereld stapt. De plaats is omgeven door hoge cipressen en pijnbomen zodat je midden in de zomer gemakkelijk de verkoeling kunt vinden. Afgezien van het geschreeuw van mensen die ronddwalen in de haven om hun buren op de veerboot te verwelkomen of te vergezellen, het luiden van kerkklokken en een blaffende hond, kan niets deze idyllische eilandrust belemmeren. Je hoort hier niet eens de geluiden van de auto omdat toegang tot auto's op dit eiland niet is toegestaan . Het hele eiland is bedekt met dichte groene mediterrane vegetatie en wordt met recht het Groene Eiland genoemd. Het heeft tal van paden om te wandelen of fietsen en het binnenland van het eiland of talloze verborgen baaien en stranden te verkennen.

Zlarin

Er zijn verschillende attracties op Zlarin. De eerste die opvalt zodra je het eiland nadert, is de parochiekerk van de Hemelvaart van Maria . In het interieur zijn er overblijfselen van St. Fortunate, beschermer van het eiland Zlarin. In het interieur van de plaats is er Leroj, een klokkentoren.
Voor velen staat het eiland bekend om zijn koralen . Inwoners van Zlarin stonden erom bekend koraaljuwelen te maken vanaf de 15e eeuw, toen ze de meeste van hun producten aan Italië verkochten. Hoewel deze activiteit op het eiland grotendeels is afgenomen, kun je tegenwoordig nog steeds sieraden van koraal kopen op Zlarin.

Accommodatie op het eiland Zlarin wordt exclusief aangeboden in appartementen en vakantiehuizen als onderdeel van een particuliere familie-accommodatie en is de beste manier om de gastheren en de rijke eilandtraditie en manier van leven te leren kennen.


U kunt uw reis voortzetten met schip Tijat. In de zomermaanden bezoekt Tijat meerdere keren per dag het eiland Zlarin. Het heeft meerdere keren per dag een route van Šibenik via Zlarin en Prvić naar Vodice, zodat je in één dag beide eilanden kunt bezoeken. De volgende haven na Zlarin is een van de twee bewoonde plaatsen op het eiland Prvić, Prvić Luka . Prvić Luka ligt in het zuidoosten van het eiland, terwijl de tweede nederzetting op het eiland, Šepurine , aan de westkant ligt.

Prvić


Het eiland Prvić wordt voor het eerst genoemd in de middeleeuwen in het werk van Juraj Šižgorić "Over de accommodatie van Ilirija en de stad Šibenik", toen het eiland diende als schuilplaats voor de adellijke families van Sibenik die zich op Prvić voor de pest verborgen hielden. Tegenwoordig heeft het eiland (inclusief beide nederzettingen) ongeveer 400 inwoners.

Prvić

Eiland Prvic is een klein eiland met een oppervlakte van slechts 2,4 km2. Hoewel klein, zit het eiland vol met bezienswaardigheden (natuurlijk en cultureel). Allereerst wordt dit eiland ook wel Fausteiland genoemd. De bekende Kroatische wetenschapper en historicus Faust Vrančić, geboren in Sibenik, bracht zijn jeugd door op het eiland. In het dorp Šepurine bezat zijn familie een barok landhuis. Hoewel hij stierf in Venetië, wilde hij begraven worden op het eiland Prvic. Dus Faust werd begraven in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid in Prvic Luka. In de 19e eeuw braken onbekende daders in op zoek naar schatten in de kerk. Ze vonden alleen dingen van uitvinders en verspreidden ze over het hele eiland Prvić. Tegenwoordig bevindt het Faust Vrančić-herdenkingscentrum zich in de buurt van de kerk. Via het Memorial Centre kun je meer te weten komen over het leven en werk van een beroemde wetenschapper. Het Memorial Centre heeft ook educatieve spelletjes voor kinderen.

Prvić

Elk jaar wordt eind augustus of begin september Burtiž gehouden, een regatta met oude traditionele boten. Er zijn tal van routes voor mountainbiken, hardlopen of recreatie. Deze paden lopen langs prachtige uitkijkpunten met uitzicht op de andere eilanden van de Šibenik-archipel. Zowel Prvić Luka als Šepurine zullen je betoveren met hun eerste charme en oude stenen huizen en straten die intensief zijn vernieuwd. Daarnaast zijn er verschillende mooie kiezelstranden die zelfs in het zomerseizoen niet eens gevuld zijn, zodat u hier uw rustige verblijf kunt doorbrengen met geurige mediterrane planten.

Prvić

Er is slechts één hotel in Prvic, meer bepaald in Prvic Luka. Gezien het feit dat het de enige is, behoren de meeste accommodaties op het eiland tot particuliere gezinsaccommodaties. Zoek naar een privé-accommodatie op het eiland Prvic en breng een rustige en aangename familievakantie door, weekend of middag, u zult zeker terugkomen!

Prvić

Tags: Prvić, Zlarin, Šibenik-archipel

We zouden graag uw opmerkingen, verhalen en ervaringen in Kroatië horen in onderstaande opmerkingen


Aanbevolen aanbod van appartementen en privé-accommodatie in Kroatië