Eilanden Zlarin en Prvić - verborgen juwelen van de Šibenik-archipel

Eilanden Zlarin en Prvić - verborgen juwelen van de Šibenik-archipel

23.11.2018.


U bent van plan om de oude Kroatische stad Šibenik te bezoeken of u brengt een vakantie door op een van de plaatsen in Šibenik Riviera en denkt erover na wat te bezoeken? Wilt u uw vakantie doorbrengen zonder auto's, smog, lawaai en veel mensen? We hebben een voorstel voor u! Hoewel minder bekend en minder bezocht dan de eilanden in de zuidelijke Adriatische Zee, of bijvoorbeeld in Kvarner, hebben de Šibenik-eilanden hun eigen charme. De eilanden Zlarin en Prvic, een van de eilanden die deel uitmaken van de Sibenik-archipel, liggen het dichtst bij het vasteland. Beide eilanden zijn relatief klein en kunnen heel gemakkelijk worden gelopen. Hier is geen verkeer omdat auto's verboden zijn. Ideale bestemmingen voor uitstapjes vanuit Vodice, Tribunj, Šibenik, Brodarica, Grebaštica, Primošten of Rogoznica, of vanuit een van de plaatsen in de Sibenik Riviera. Naast dagelijkse excursies zijn deze eilanden een ideale bestemming voor degenen die een vakantie willen doorbrengen in vrede en rust, omringd door schone natuur en schone zee. Het schip Tijat, dat in de haven van Sibenik ligt, brengt je naar deze eilanden. Nadat Tijat de haven van Šibenik verlaat op weg naar Zlarin, passeert het een imposant fort dat lijkt op het water te drijven, het fort van St. Nicolaas. Fort van St. Nicolaas, Venetiaans fort gebouwd in het midden van de 16e eeuw bij de ingang van het kanaal van Sv. Ante, een smalle doorgang aan zee die leidt naar Šibenik. Vanwege zijn grootse en verdedigende betekenis in de geschiedenis, wordt het ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De nederzetting Zlarin op het eiland Zlarin is het eerste station waar Tijat na Sibenik aankomt. Deze nederzetting is ook de enige nederzetting op het eiland. Zodra je op het eiland staat, heb je het gevoel dat je in een geheel nieuwe, zorgeloze wereld bent gestapt. De plaats is omgeven door hoge cipressen en pijnbomen, zodat u de verfrissing midden in de zomer gemakkelijk kunt vinden. Afgezien van het geschreeuw van mensen die rondzwerven in de haven, hetzij om hun buren op de veerboot te verwelkomen of te begeleiden, het luiden van kerkklokken en het blaffen van een hond, kan niets deze idyllische eilandvrede hinderen. Je zult hier niet eens de geluiden van de auto horen omdat toegang tot auto's op dit eiland niet is toegestaan. Het hele eiland is bedekt met dichte groene mediterrane vegetatie en het wordt terecht het groene eiland genoemd. Het heeft tal van paden om te wandelen of fietsen en om het binnenland van het eiland of de talloze verborgen baaien en stranden te verkennen.

Zlarin

Er zijn verschillende attracties op Zlarin. De eerste, die wordt opgemerkt zodra je het eiland nadert, is de parochiekerk van de Hemelvaart van Maria. In het interieur zijn er overblijfselen van St. Fortunate, beschermer van het eiland Zlarin. In het interieur van de plaats is er Leroj, een klokkentoren.
Voor velen staat het eiland bekend om zijn koralen. Ingezetenen van Zlarin stonden erom bekend dat ze koraaljuwelen uit de 15e eeuw maakten toen ze de meeste van hun producten naar Italië verkochten. Hoewel deze activiteit grotendeels is afgenomen op het eiland, kunt u vandaag nog steeds sieraden van koraal kopen op Zlarin.

Accommodatie op het eiland Zlarin wordt uitsluitend aangeboden in appartementen en vakantiehuizen als onderdeel van een privé-gezinsaccommodatie en is de beste manier om de gastheren en de rijke eilandtraditie en manier van leven te leren kennen.

Je kunt je reis voortzetten met schip Tijat. In de zomermaanden bezoekt Tijat meerdere keren per dag het eiland Zlarin. Het heeft meerdere keren per dag een route van Šibenik via Zlarin en Prvić naar Vodice, zodat je in één dag beide eilanden kunt bezoeken. De volgende haven na Zlarin is een van de twee bewoonde plaatsen op het eiland Prvić, Prvić Luka. Prvić Luka ligt in het zuidoosten van het eiland, terwijl de tweede nederzetting op het eiland, Šepurine, aan de westkant ligt.

Prvić

Het eiland Prvić wordt voor het eerst genoemd in de middeleeuwen in het werk van Juraj Šižgorić "Over de huisvesting van Ilirija en de stad Šibenik" toen het eiland diende als een schuilplaats voor de adellijke families van Sibenik die zich verborgen voor de pest op Prvić. Tegenwoordig heeft het eiland (inclusief beide nederzettingen) ongeveer 400 inwoners.

Prvić

Eiland Prvic is een klein eiland met een oppervlakte van slechts 2,4 km2. Hoewel klein, het eiland staat vol met attracties (natuurlijk en cultureel). Allereerst wordt dit eiland ook wel Faust-eiland genoemd. De bekende Kroatische wetenschapper en historicus Faust Vrančić, geboren in Sibenik, bracht zijn jeugd door op het eiland. In het dorp Šepurine bezat zijn familie een barok herenhuis. Hoewel hij in Venetië stierf, wilde hij begraven worden op het eiland Prvic. Dus Faust werd begraven in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid in Prvic Luka. In de 19e eeuw, op zoek naar schatten, braken onbekende daders de kerk binnen. Ze vonden alleen dingen van uitvinders en verspreidden ze over het eiland Prvić. Tegenwoordig bevindt het Faust Vrančić Memorial Centre zich vlak bij de kerk. Via het Memorial Centre kunt u meer te weten komen over het leven en werk van een beroemde wetenschapper. Het Memorial Centre heeft ook educatieve spelletjes voor kinderen.

Prvić

Eind augustus of begin september wordt Burtiž elk jaar gehouden, een regatta met oude traditionele boten. Er zijn talloze routes voor mountainbiken, hardlopen of recreatie. Deze paden lopen langs prachtige uitzichtpunten met uitzicht op de andere eilanden van de Šibenik-archipel. Zowel Prvić Luka en Šepurine zullen u vangen met hun eerste charme en oude stenen huizen en straten die intens vernieuwd zijn. Daarnaast zijn er verschillende prachtige kiezelstranden die zelfs in het zomerseizoen niet vol zijn, zodat u uw rustige verblijf hier kunt doorbrengen met geurige mediterrane planten.

Prvić

Er is maar één hotel in Prvic, meer precies in Prvic Luka. Aangezien het de enige is, behoren de meeste accommodaties op het eiland tot particuliere gezinsaccommodaties. Zoek naar een privé accommodatie op het eiland Prvic en breng een rustige en aangename familievakantie, weekend of middag door, u komt hier zeker terug!

Prvić

Tags: Prvić, Zlarin, Šibenik-archipel

We zouden graag uw opmerkingen, verhalen en ervaringen in Kroatië horen in onderstaande opmerkingen


Aanbevolen aanbod van appartementen en privé-accommodatie in Kroatië