Appartementen en privé-accommodatie Lika

Lika is een Kroatische regio, voornamelijk gelegen in Lika-Senj, de grootste en tegelijkertijd minst bewoonde Kroatische provincie. Dit deel van Kroatië had een interessante en toch turbulente geschiedenis gekenmerkt door late vestiging en een specifieke status, zelfs in de vroege Kroatische geschiedenis. Namelijk, dit specifieke deel van Kroatië was toen binnen het Kroatische koninkrijk een geïsoleerd deel, zeer onafhankelijk van...

Aanbevolen appartementen en privé accommodaties in - Lika

Appartementen Plitvice Lakes Lodge

Plitvice meren

vanaf 80 €

Appartementen Šarić

Gospić

op aanvraag

Appartement Andrić

Gračac

vanaf 50 €

Kamers Pansion Park

Slunj - Rastoke

vanaf 48 €

Lika (36) - zoeken naar privé-accommodatie op plaatsen

Toeristengids Lika

Lika - Wapen

Lika is een Kroatische regio, voornamelijk gelegen in Lika-Senj, de grootste en tegelijkertijd minst bewoonde Kroatische provincie. Dit deel van Kroatië had een interessante en toch turbulente geschiedenis gekenmerkt door late vestiging en een specifieke status, zelfs in de vroege Kroatische geschiedenis. Namelijk, dit specifieke deel van Kroatië was toen binnen het Kroatische koninkrijk een geïsoleerd deel, zeer onafhankelijk van de Kroatische koning. Later kwam het Osman-rijk in dit gebied en veranderde de nationale structuur van de bevolking. Met de komst van het Oostenrijkse rijk was Lika georganiseerd als een militaire grens, in die tijd het grootste militaire kamp in de open lucht in Europa. Lika had zware dagen gekend in zowel de Tweede Wereldoorlog als tijdens de Homeland War, toen de nationale structuur van de bevolking vele malen werd veranderd, maar misschien is die geschiedenis iets dat dit prachtige deel van Kroatië zo speciaal maakt.

Geografisch wordt Lika begrensd door bergen; Velebit, Velika en Mala Kapela en Lička Plješivica. Tussen deze bergen liggen beroemde Lika karstvelden. Binnen Lika zijn er twee nationale parken, de wereldberoemde Plitvicemeren en het NP Noord-Velebit.

Plitvicemeren zijn een geologisch-hydrologisch karst-fenomeen dat bestaat uit 16 prachtige blauwgroene meren waar u kunt genieten van de ongerepte natuur en de frisse berglucht. U kunt overnachten in goedkope appartementen of in vakantiehuizen die u direct kunt huren door contact op te nemen met de eigenaren. Je kunt ook een nachtje doorbrengen in goedkope kamers rond Plitvice en dit alles is mogelijk zonder bemiddelingskosten. Het tweede nationale park is Noord-Velebit, dat op de UNESCO-lijst van werelderfgoedlocaties in Europa staat als onderdeel van het gemeenschappelijke erfgoed van 13 landen, "Bark Rainforests in the Carpathians and Other Areas of Europe" genaamd. De specificiteit van dit nationale park is dat 1289 hectare beukenbossen en karstreliëf onder invloed zijn van drie klimaten: mediterraan, continentaal en alpien. Goedkope accommodaties zijn te vinden in hutten en huizen te huur in de buurt van het nationale park.

Lika staat ook bekend om het feit dat in dit deel van Kroatië de eerste drukkerij werd geopend, zowel in Kroatië als in Zuidoost-Europa. Het werd gesticht door de vorsten van Frankopan en in 1483 werd het Glagolitische misstal gedrukt, het oudste gedrukte boek in de Kroatische taal. Culinair aanbod van deze regio is een specifiek verhaal, vanwege het barre klimaat in dit gebied, maar dit barre klimaat is perfect voor het verbouwen van aardappel en lam! Lika-aardappelen worden beschouwd als de beste in dit deel van Europa en kunnen ook worden gezegd voor het beroemde Lika-lam. Wanneer deze twee ingrediënten worden gecombineerd met een likeur (die we aanbevelen te consumeren in gematigde hoeveelheden), zal de ervaring van dit prachtige gebied compleet zijn. De grootste steden in Lika zijn Gospić, Otočac, Gračac en Korenica.

Laten we vermelden dat in Lika de wereldberoemde uitvinder Nikola Tesla en acteur Rade Šerbedžija zijn geboren. Naast een goede verbinding met de moderne snelweg, biedt Lika een overvloed aan goedkope privé-accommodaties, vakantiehuizen, appartementen en kamers die gemakkelijk zonder bemiddelingskosten kunnen worden gehuurd. Neem rechtstreeks contact op met eigenaren van accommodaties en verken bergen, meren, karstvalleien, schone rivieren en dit forgeten deel van Kroatië. Welkom bij Lika en we wensen je fijne vakanties!

Lika - Natuurlijke, culturele en toeristische attracties

Plitvice meren

Het magische spel van de natuur, het water, de stroom van tijd en het zegge-fenomeen creëerde het beroemdste nationale park in Kroatië, Plitvicemeren. Het Nationaal Park werd ver in 1949 uitgeroepen. Het was het eerste nationale park in Kroatië, maar ook een van de eersten ter wereld. Het ligt in het bergachtige gebied Lika bij Korenica, op een hoogte van 400 tot 1280 meter, tot bijna 300 km2.

Zeker het meest aantrekkelijke deel van het park bestaat uit 16 met elkaar verbonden meren die over een reeks van bosheuvels en steile kliffen naar de Sastavci lopen, een spectaculaire waterval waarna de Korana rivier begint te stromen. Het is ook de hoogste waterval, bijna 70 meter hoog, die je niet onverschillig laat. De specificiteit van meren en talrijke watervallen is een sedimentair verschijnsel, dat constant watervallen bouwt door de afzetting van calciumcarbonaat (calcium), dat overvloedig aanwezig is in plitvice water. Dit proces duurt vandaag en is uniek in de wereld.

Rondom de meren liggen prachtige houten promenades zodat je alle meren kunt bezoeken, en op het grootste meer Kozjak kun je ook de elektrische boot nemen. Naast het genieten van de turquoise kleur van het meer en het luisteren naar talloze kleinere en grotere watervallen, kunt u ook wandelen en wandelen in de omliggende dichte beuken- en eikenbossen. Hier zijn de enige bewaard gebleven oerwouden in Kroatië, de Ćorkova-baai, die de hele millennia bewaard en onaangetast is gebleven. Naast de rijkdom van planten en bossen zijn er hier ook veel soorten dieren, dus het is mogelijk om beren, wolven, lynxen, aders, talloze vogels en amfibieën te zien. Plitvice is het hele jaar door de moeite waard om te bezoeken, misschien het beste om grote zomerdrukte en grote groepen bezoekers te vermijden, en komt aan in de herfst wanneer het verandert in een prachtig palet van kleuren of in de winter, wanneer het allemaal bevroren is met ijs en sneeuw .

Omdat ze zich langs de oude weg van Zagreb naar Zadar bevinden, is Plitvice in één dag te bezoeken, maar we raden je zeker aan om een ​​paar dagen te blijven om van deze ware natuurlijke perfectie te genieten. Accommodatie kan worden gevonden in het nationale park zelf of in de buurt Korenica en Rakovica. Meestal is het een zeer hoge kwaliteit en prachtig ingerichte en zeer betaalbare privé-accommodatie (appartementen en kamers) aangeboden door aardige gastheren in hun huizen. Daarom, wanneer u door de Adriatische Zee vaart, zorg ervoor dat u naar deze Lika en Kroatische parel komt, breng een paar dagen door, want wij garanderen dat het een vakantie zal zijn om nooit te vergeten!

Plitvice meren, Kroatië
Plitvice meren, Kroatië
Plitvice meren, Kroatië
Natuurpark Velebit

Velebit, reus die trots boven de Adriatische Zee uitsteekt, is de grootste en tevens de langste berg in de Republiek Kroatië. We kunnen vrijuit zeggen dat het ook de meest aantrekkelijke en het meest interessante is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het ook een van de meest populaire bestemming is voor natuurliefhebbers en toeristen die op zoek zijn naar een actieve vakantie en een spannend avontuur. Het strekt zich uit over een lengte van bijna 150 kilometer van de stad Senj in het noorden tot de bron en kloof van de Zrmanja-rivier in het zuiden.

Vanwege zijn uitzonderlijke biodiversiteit, de rijkdom aan flora en fauna en het feit dat het een van de zeldzame habitats van alle drie de Europese beesten is - beren, wolven en lynxen, werd het in 1978 opgenomen in het World Biosphere Reserve-netwerk onder de UNESCO-programma "Mens en biosfeer". In 1981 werd het uitgeroepen tot natuurpark. Het natuurpark Velebit strekt zich uit over bijna 2000 km2, waardoor het het grootste beschermde gebied in Kroatië is.

Binnen het natuurpark Velebit zijn er 2 nationale parken: NP Paklenica en NP Noord-Velebit, dan het strikte stuwmeer Hajdučki en Rožanski kukovi, de botanische tuin Velebit, de Cerovac-grot, de Lukina-put (een van de diepste ter wereld), de schuilplaats van Kuterevo , bosvegetatiereservatie Štirovača, talrijke habitats van endemische soorten ... Dit alles vertelt ons dat het echt een echt natuurlijk juweel is, dat echt de moeite waard is om te bezoeken en al zijn magie te ervaren. Een speciale attractie op Velebit is een unieke bergroute - het parcours van Premužić, dat het noorden en het midden van de Velebit met een lengte van 50 kilometer verbindt, waar u een onvergetelijk uitzicht op de Adriatische Zee en talloze eilanden kunt ervaren. Tijdens prachtig weer uitzicht streches helemaal naar Italië. De specifieke kenmerken van de Velebit zijn de twee volledig verschillende gezichten, de zee die overwegend steil, kaal, rotsachtig en continentaal is en groen en houtachtig is.
De hoogste top is de Vaganski vrh, die 1757 m boven de zeespiegel ligt in Paklenica National Park. Velebit biedt vele activiteiten voor wandelingen en trektochten, mountainbiken, bergbeklimmen en speleologie, en dit alles is een stap verwijderd van de prachtige stranden en de kristalheldere zee in het Velebit-kanaal. Tijdens de zomerse hitte kunt u verfrissingen zoeken in de heldere Adriatische Zee of in zuivere berglucht in de schaduw van eeuwenoude bossen.

Velebit kan vanaf de kust bezocht worden vanuit Starigrad Paklenica, Karlobag of Senj, maar ook vanuit Otočac, Gospić of Gračac in Lika, waar de ervaring enigszins anders zal zijn. Accommodatie, meestal appartementen of kamers in eengezinswoningen, en prachtig ingerichte vakantiehuizen zijn te vinden op veel kleinere en verborgen plekken waar u kunt genieten van privacy, een prachtig uitzicht, schone lucht en een actieve vakantie.

Natuurpark Velebit, Kroatië
Natuurpark Velebit, Kroatië
Natuurpark Velebit, Kroatië
rivier Gacka

De koningin van de rivieren, de karstschoonheid of de schoonste rivier van Europa is slechts een naam voor deze kleine maar mooie rivier die langzaam bijna 60 kilometer stroomt in de Gacka-vallei. Deze ruime vallei ligt tussen twee bergen, Velebit die het scheidt van de zee en Kapela, die het scheidt van het vasteland van Kroatië. In de vallei ligt Otočac, een prachtig klein stadje dat altijd is verbonden met de rivier de Gacka, wat het leven in de geschiedenis betekende voor al zijn inwoners.

De bron van Gacka bevindt zich in de vallei, waar zijn zuivere water loopt van verschillende sterke bronnen (bronnen) waarvan de belangrijkste Tonković vrilo is. De bijzonderheid van deze rivier is dat deze niet in de zee stroomt, maar een onderwatervorm heeft die onder de Adriatische zee in het Velebit Kanaal stroomt. Gacka wordt gekenmerkt door een extreem zuiver zuurstofrijk water, dat drinkbaar is en de rijke groei van vegetatie en de grote rijkdom aan flora en fauna bevordert. Meer dan 25 plantensoorten en 17 aquatische soorten zijn in deze kleine rivier geregistreerd, waardoor het een zeer aantrekkelijke bestemming is voor alle sportvissers, maar ook voor alle natuurliefhebbers. Een van de attracties van deze rivier is dat de watertemperatuur niet hoger is dan 10 graden, zelfs in de zomermaanden, en de forel groeit vijf keer sneller dan in andere karstrivieren.

In de omliggende dorpen is recreatief en plattelandstoerisme ontwikkeld, dus behalve vissen kunt u oude molens zien die zijn gerenoveerd en ingericht in een traditionele stijl. Je vindt accommodatie op de omliggende boerderijen waar je een traditionele manier van leven zult ervaren, en hoe mens en rivier en de natuur perfect naast elkaar kunnen bestaan. Appartementen en kamers worden ook aangeboden in het nabijgelegen stadje Otočac. De Adriatische Zee en de stad Senj liggen op slechts 40 kilometer afstand van dit idyllische bergdal. De Gacka-vallei kan ook uw vertrekpunt zijn om het natuurpark Velebit en het jongste Kroatische nationale park in Noord-Velebit te bezoeken en te verkennen.

rivier Gacka, Kroatië
rivier Gacka, Kroatië
rivier Gacka, Kroatië
Cerovačke grotten

De mysterieuze onderwereld van de grotten van Cerovac en Velebit verbergt veel verborgen scènes en schoonheden die wachten om ontdekt te worden. Met bijna 7 kilometer aan ondergrondse kanalen, doorgangen en hallen is dit het grootste ondergrondse grottenstelsel in Kroatië en zeker een van de mooiste. Het is gelegen in Lika in de buurt van Gračac, op de hellingen van Velebit, en is vernoemd naar het nabijgelegen Cerovac-station omdat het werd ontdekt tijdens de aanleg van de spoorweg Zagreb-Split in 1924. Vanwege de omvang, het unieke karakter en de archeologische vondsten in 1961, het werd uitgeroepen tot een geologisch monument van de natuur.

Het hele complex bestaat uit de bovenste, middelste en onderste grotten, die vooral geschikt zijn voor bezoekers. De temperatuur in de grot is constant gedurende het hele jaar en overschrijdt de 8 graden niet, dus we raden aan warme kleding en schoenen te nemen, vooral in de zomermaanden wanneer het temperatuurverschil binnen en buiten de grot groter is dan 20 graden. Het hele systeem is rijk aan prachtige grot-sieraden (stalagmieten en stalactieten), die indrukwekkende structuren in verschillende vormen en maten vormen. Sommige bereiken een hoogte van enkele meters, wat erg indrukwekkend is, gezien het feit dat ze heel langzaam groeien, slechts 10 centimeter om de 1000 jaar, met een constante daling van water en oplossende calciumcarbonaat. Een van de meest beroemde hiervan is een rots die onweerstaanbaar doet denken aan de kerstman, dus hij kreeg die naam. Je kunt ook de overblijfselen zien van een uitgestorven holenbeer en sporen van de mens (menselijke botten en bronzen bijl).

We raden je zeker aan om naar de Adriatische zee te reizen om hier te stoppen en deze mysterieuze ondergrondse wereld te bezoeken, gevuld met verschillende kleuren, vormen en schoonheid. Grotten zijn dagelijks geopend van 10.00 tot 16.00 uur en in de wintermaanden is een voorafgaande aankondiging vereist. De rondleiding duurt ongeveer 1 uur en voor grotere groepen is een voorafgaande aankondiging vereist. U kunt ook overnachten in het nabijgelegen Gračac, dat comfortabele privéaccommodaties biedt in kamers of appartementen, en naast de grotten kunt u wandelen naar Crnopac op Velebit, boven de grot op 1400 meter boven de zeespiegel. Dit hele gebied is een grote wildernis, ongerepte natuur, een vergiet van oeroude bossen en hoge rotsen, dat weinig bezocht wordt, maar het heeft zijn originaliteit behouden.

Cerovačke grotten, Kroatië
Cerovačke grotten, Kroatië
Cerovačke grotten, Kroatië
Toevluchtsoord voor beren Kuterevo

Kuterevo is een schilderachtig klein dorpje in Lika, in een bosrijke vallei op de hellingen van het noorden van Velebit. Het is slechts 14 kilometer verwijderd van Otočac, waartoe het administratief behoort. Dit kleine dorp is algemeen bekend dankzij het unieke berenreservaat dat in 2002 werd gesticht. Het opvangcentrum biedt onderdak aan beren, met name aan de jonge weesbeer die de moeder heeft achtergelaten of tijdens de jacht is gedood. Naast het bieden van onderdak voor jonge beren, bevordert het toevluchtsoord de bescherming van de natuur, bossen en berenhabitats, duurzaam leven in harmonie met de natuur en het behoud van lokale tradities van de berggemeenschap.

Kroatië is een van de weinige Europese landen waar een stabiele berenpopulatie meer dan 1.000 levende dieren heeft. Beren worden echter, naast de jacht, ook gewond op de wegen, rails, stropers, vergiftigingen en verlaten jonge beren achter hen, die zeker zouden sterven zonder onderdak in Kuterevo. Ze vinden hun nieuwe thuis in Kuterevo, waar ze een leven lang blijven. De charme van deze hemel is om een ​​groep vrijwilligers van over de hele wereld aan te trekken. Het zijn meestal jonge mensen uit het buitenland die willen helpen, maar ook dicht bij de natuur komen en meer te weten komen over het berenleven. Een ander interessant ding is dat iedereen die in het asiel verblijft zijn eigen naam en achternaam heeft. Een integraal onderdeel van het programma dat door vrijwilligers en hun mentoren wordt beheerd, is het opleiden van bezoekers, waaronder een bezoek aan de camping en kennismaken met het karakter, de gewoonten en het berenleven.

Het heiligdom kan worden bezocht in de lente, zomer en herfst, terwijl de winter gesloten is om niet te interfereren met beren tijdens het slapen in de winter. Bezoekers moeten bij aankomst naar het vrijwilligersstation komen en toeristische bezoeken zijn de hele dag door mogelijk. De kaartjes zijn symbolisch en betalen 15 - 20 Kn, en alle winst zal de levensomstandigheden van de beren verbeteren. Voor alle dieren- en natuurliefhebbers is Kuterevo een onvermijdelijke bestemming voor een vakantie omdat de Adriatische zee heel dichtbij is (50 km). Als u uw vakantie midden in de natuur en natuurpark Velebit wilt doorbrengen, kunt u accommodatie vinden in Kuterevo, in de buurt van Otočac of in landelijke boerderijen aan de overkant van de Gacka-vallei.

Toevluchtsoord voor beren Kuterevo, Kroatië
Toevluchtsoord voor beren Kuterevo, Kroatië
Toevluchtsoord voor beren Kuterevo, Kroatië
Het Memorial Center van Nikola Tesla

We weten allemaal of we hebben gehoord over de beroemde uitvinder en visionair Nikola Tesla, maar het is minder bekend dat hij op 10 juli 1856 werd geboren in Lika in een klein dorpje Smiljan, in de buurt van Gospić. Over de viering van het 150-jarig bestaan ​​van Tesla , op 10 juli 2006 was het Memorial Centre "Nikola Tesla", een museum dat wetenschap, kunst en toerisme verenigt, open.

Nikola Tesla verdiende zeker zo'n museum omdat hij met zijn genialiteit, talrijke uitvindingen, ideeën en visies bijdroeg aan de grote vooruitgang van de mensheid in de late 19e en vroege 20e eeuw. Enkele van zijn uitvindingen zijn: AC-elektromotor, Tesla-transformator, Tesla-turbine, draadloos signaal en energietransmissie, draadloze bediening en vele andere. Zijn primaire vakgebied was op het gebied van elektrotechniek, waar hij werkte aan en rapporteerde over honderden verschillende octrooien en uitvindingen waarvan de meeste nog steeds in gebruik zijn. Het is waarschijnlijk het best bekend voor het bouwen van een waterkrachtcentrale op Niagara Falls, die als eerste ter wereld hoogspanningslijnen en wisselstroom (de uitvinding van Tesla) gebruikte om stroom te leveren aan de nabijgelegen Buffalo, maar ook aan de verre New York.

Het Herinneringscentrum bestaat uit een huis, waar hij werd geboren en waar een permanente tentoonstelling van het documentaire materiaal is. Naast het huis is de kerk van St. Peter en Paul, waarin Tesla's vader, de orthodoxe priester zijn bediening deed. Binnen het centrum zijn er tal van prototypen van Tesla's uitvindingen, zoals Tesla's turbine, het schip van Tesla, dat kan worden bediend met radiogolven en een multimediacentrum. Het is ontworpen voor alle leeftijden, van kinderen, studenten, families en toeristen, waar ze allemaal veel informatie kunnen opdoen over het leven van Tesla, zijn uitvindingen en de invloed die hij heeft gehad op een moderne manier van leven.

Het centrum is elke dag geopend van 08.00 tot 20.00 uur, behalve op maandag, en de ticketprijzen variëren van 20 - 50 Kn. Vanwege de nabijheid van Gospić en de snelweg Zagreb - Split, raden we u aan om een ​​bezoek te brengen aan dit interessante museum, en als u wilt ontspannen en een nacht doorbrengt in de frisse lucht van Lika, vindt u gezellige kamers en appartementen in Gospić of in de omliggende boerderijen.

Het Memorial Center van Nikola Tesla, Kroatië
Het Memorial Center van Nikola Tesla, Kroatië
Het Memorial Center van Nikola Tesla, Kroatië

Lika - Klimaat en weersvoorspelling

Lika Weervoorspelling

Het grootste deel van Lika en de vele valleien en karstvelden worden gedomineerd door een gematigd landklimaat. In de bergen boven de 1200 meter boven de zeespiegel heerst een berg- of sneeuwwoudklimaat. Het gematigde landklimaat wordt gekenmerkt door de strenge winter, de korte lente, de hete en regenachtige zomer. Kenmerken van grote Lika-valleien zijn dat ze in de zomer gevuld zijn met zeer hete lucht, dus er is geen verschil met de kust van de Adriatische zee, terwijl een meer gevoelig verschil optreedt na zonsondergang als de temperatuur 's nachts aanzienlijk daalt. De nachten zijn daarom erg fris en comfortabel om te slapen en zelfs tijdens de grootste zomerse hitte.

Het therapeutische effect van meteorologische elementen op de menselijke gezondheid (verminderde luchtdruk, verminderd vochtgehalte, verhoogde zonnestraling ...) neemt toe met de toenemende hoogte. Lika ligt tussen 500 en 1500 meter boven zeeniveau, waardoor het ideaal is voor een aangenaam verblijf en een gunstig klimaateffect op de menselijke gezondheid. Schone en frisse lucht van Lika, samen met gezonde voeding, is een van de hoofdoorzaken van de langlevendheid van omwonenden die hier al generaties lang wonen. De winters in Lika zijn lang en koud en er is veel sneeuw. Op hoge bergen zoals Velebit is de sneeuwbedekking maximaal 3 m hoog en deze blijft gemiddeld ongeveer 4 maanden op de grond liggen.

Hieronder ziet u een grafiek met de gemiddelde maximale en minimale dagelijkse luchttemperatuur en de hoeveelheid neerslag in Gospić, die het gematigde landklimaat in deze Kroatische regio het beste illustreert.

Gemiddelde luchttemperatuur - Lika
Gemiddelde temperatuur van het zeewater - Lika
Laatst toegevoegde accommodatie in de regio Lika
Appartement Antonio

vanaf 50 €

Vakantiehuis Režek

vanaf 250 €

Vakantiehuis House Momentum

op aanvraag

Vakantiehuis Valinčić

vanaf 180 €