Originele Kroatische souvenirs

Originele Kroatische souvenirs

Tijdens onze reizen en bezoeken aan nieuwe bestemmingen kopen we meestal een souvenir die ons herinnert aan de gelukkige herinneringen en kwaliteitstijd die op een bepaalde bestemming van tijd tot tijd wordt besteed. Kroatië, evenals andere landen, heeft een groot aantal authentieke souvenirs die onderscheiden zijn van gemeenschappelijke toeristische souvenirs die bij bijna elke winkel kunnen worden gekocht, zoals overhemden, hoeden, figuren, koelmagneten, kopjes, glazen en dergelijke souvenirs. Hieronder vindt u enkele van de meest bekende unieke souvenirs die u tijdens uw vakantie in Kroatië kunt kopen.


Kant


Kant

Kant is gebonden aan mensen uit het traditionele Kroatische dorp, en heeft tot nu toe traditie behouden en is een belangrijk onderdeel van het etnografische erfgoed van Kroatië. Het eerste doel van kantwerk was om de traditionele kleding van vrouwen te versieren, maar in sommige gebieden ontwikkelde de kanttraditie door instellingen die cursussen, workshops en scholen aanboden waar kantproducten werden gemaakt. Na verloop van tijd ontwikkelde Kroatië drie centra voor het maken van kant - eiland Pag, eiland Hvar en Lepoglava in Kroatische Zagorje. Vandaag wordt kantproductie voornamelijk gebruikt voor commerciële doeleinden, en verscheidenheid aan unieke creaties zoals tafels, afbeeldingen, decoraties, grenzen en andere producten.


Licitar


Licitar

De traditie van het maken van Licitar in Europa stamt uit de Middeleeuwen, terwijl het op het Kroatische grondgebied, in zijn continentale deel, in de 18e eeuw is uitgebreid. Licitar is een zoete deegcake die in handgemaakte mallen is geproefd, gekleurd met fruitige kleuren (waarvan de meest levendige rode kleur is) en versiert met kleine spiegels en soortgelijke decoraties. Hoewel ze in verschillende vormen zijn gemaakt, is het waarschijnlijk het meest bekende van de rode licitar hart, omdat de jongens in Kroatië traditioneel hartvormig gitaar hebben gegeven aan meiden om hun liefde te tonen. Licitar hart wordt vaak gebruikt als een kerstboom decoratie en is geworteld in de Kroatische cultuur, duidelijk aangegeven door het feit dat ballet erover staat geschreven. Als zodanig wordt Licitar nog steeds beschouwd als een van de Kroatische symbolen en de ideale autochtone souvenir.


Lavendelproducten


Lavendelproducten

Door zijn geografische ligging en het mediterraan klimaat is Kroatië een ideale plek voor lavendelgroei. Lavendel bloeit aan het begin van de zomermaanden wanneer de lavendelvelden in heldere violette kleur zijn geschilderd. Het meest gebruikelijke gebruik van lavendel is de productie van Lavender Essential Oil gebruikt in de cosmetica-industrie. Lavendel wordt ook gebruikt als kruid in culinaire of thee. Vandaag wordt lavendel vaak verpakt in kleine geuren die ideaal cadeau of souvenir zijn die u de herinneringen en geuren van de vakantie die in Kroatië wordt besteed, terug zal geven. Lavendelproducten omvatten ook zeep, shampoo en zeezoutbad met lavendelgeur, en door zijn medicijneigenschappen wordt het gebruikt in geneeskunde en aromatherapie.


Souvenirs van Brac steen


Souvenirs van Brac steen

Het interieur van het eiland Brac bestaat uit witte steen (marmer), bekend als de Brac steen. De eilandbewoners zijn sinds de oudheid de steen in de steengroeven geweest. De sterke band tussen Brac bewoners en de steen komt ook tot uiting in het feit dat de steen opgehaald wordt, niet ontgonnen. Het feit dat een aantal historische gebouwen zijn gebouwd, zowel in Kroatië als in heel Europa en de wereld van deze steen, vertelt ons over de kwaliteit ervan. In Kroatië zijn de beroemdste gebouwen die gebouwd zijn uit Brac stone drie monumenten onder de bescherming van UNESCO - Diocletian's Palace in Split, kathedralen in Sibenik en Trogir. De beroemdste wereldgebouwen, gebouwd uit Brac-steen, zijn het Witte Huis in Washington en het Parlement in Boedapest en Wenen. Naast architectuur, zijn de hedendaagse souvenirs en producten van Brač steen zoals wandklokken, figuren, kandelaars, harten, sieraden, hangers, bestek, enz. Zeer populair bij toeristen.


Šestine paraplu


Šestine paraplu

De paraplu van Šestine is herkenbaar door een katoenen doek met een dikke rode kleur die met kleurrijke strepen is gestoken die de indruk geven van de zon die door de regenboog wordt omlijst. Het is gemaakt van handgemaakte kastanje, houten staaf en metalen draad. De Šestine paraplu is een integraal onderdeel van het Šestine kostuum dat gedragen werd tot de zestiger jaren van de twintigste eeuw, toen het opgehouden werd te worden gebruikt in het dagelijks leven. Vandaag wordt Šestine kostuum meestal gedragen op feestelijke evenementen en festivals, terwijl Šestine paraplu's worden gebruikt als parasols op de Dolac markt in Zagreb. De naam komt uit de voorstad van de Zagreb - Šestine, afhankelijk van het soort toeslag dat de inwoners van het gebied elke zes dagen van de week moesten betalen. Šestine paraplu ontving een label voor het "origineel kroatisch" product van de Kroatische Kamer van Koophandel.


Eco en gastroproducten


Eco en gastroproducten

Door de diversiteit van de Kroatische regio's Dalmatië, Istrië, Lika, Gorski Kotar, Slavische, Podravina en Baranja bevatten eco-producten een groot aantal verschillende specerijen en snacks die uniek zijn voor deze gebieden. Hieronder staan enkele eco-producten die u zeker zal genieten: zelfgemaakte brandewijnen en likeuren van verschillende smaken (barber, brandewijn, kersen, likeur en dergelijke), lokale wijnen (wit, zwart, rozen), jam van droge vijgen, enz.


Tags: Souvenirs, Kroatië, toerisme

We zouden graag uw opmerkingen, verhalen en ervaringen in Kroatië horen in onderstaande opmerkingen


Aanbevolen aanbod van appartementen en privé-accommodatie in Kroatië