Baćina-meren - oase in de Dalmatische karst!

Baćina-meren - oase in de Dalmatische karst!

27.08.2018.


Er is een zomer aangebroken. Het is een periode waarin de meesten van ons op zo lang verwachte vakantie vertrekken. Dit zijn die twee, drie weken van het jaar waarin we willen dat ons leven vrij is van stress en drukte. "De zon, de zee en een boek zijn de enige dingen die ik nodig heb," zijn mijn gebruikelijke gedachten voordat ik op vakantie ga. Maar zodra ik op overbevolkte Adriatische stranden kom, besef ik dat dit niet genoeg zou zijn. Een rustige plek zonder al te veel mensen en toeristen is eigenlijk wat ik echt nodig heb!

Ik heb deze zomer zo'n oase ontdekt, in het zuiden van de Kroatische Adriatische kust, meer bepaald in de regio Dubrovnik-Neretva. Er zijn geen drukte en niet te veel mensen. Het is een plek waar je je plekje kunt vinden in de schaduw of kunt genieten van de zon, verfrissing in het heldere water van meren en het lezen van boeken in alle rust. Krekels zijn bijna de enige levende wezens die je vrede kunnen verstoren. Hier kunt u genieten van verschillende watersporten - zwemmen, kajakken, enz. Bovendien kunt u hier ook peddel-surflessen volgen. Als je ook van zo'n vakantie droomt, bezoek dan de Baćina-meren! Ik geloof dat deze meren voor de meesten van jullie onbekend zijn, daarom geef ik je weinig inzichten over deze idylle in de regio Dubrovnik-Neretva.

 

Baćina-meren - Dalmatië

 

Baćina-meren liggen in Baćina, een kleine plaats dicht bij de stad Ploče (ergens tussen Makarska en Dubrovnik). Het bestaat uit een totaal van zes verbonden en een afzonderlijk meer; Voćuša (of Oćuša), Trniševo (of Crniševo), Podgora, Sladinac, Vranjak (of Vrbnik), Vitanj en Plitko.

Dit zijn de zoetwatermeren, hoewel er ook bronnen zijn die direct verbonden zijn met de zee. De meren zijn cryptodepressie, wat betekent dat de bodem van het meer onder het zeeniveau ligt. Er zijn drie kleine eilandjes op de meren. De meren hebben een uitzonderlijke natuurlijke waarde omdat een groot aantal beschermde en zelfs endemische soorten planten en dieren daar zijn bewoond.
U kunt uw vakantie hier ook dicht bij de meren doorbrengen, omdat Baćine privé-accommodatie biedt in appartementen en kampen. Als je gewend bent aan een camper of tent, zijn er 2 kampen vlak naast het meer. Als je niet zo iemand bent, zijn er een paar appartementen en kamers in Baćine. Aangezien er geen winkel is, is het mogelijk om boodschappen te halen in de nabijgelegen stad Ploče of in een van de steden aan de Makarska Riviera.

Als je halverwege augustus de Baćina-meren bezoekt, meer specifiek op de tweede zaterdag van augustus, mis dan de traditionele Neretva-marathon niet. Amateursportcompetitie in kleine boten (traditionele historische boten) in de Neretva-delta. De race start onder de brug in Metković en gaat stroomafwaarts langs de rivier de Neretva via de plaatsen: Kula Norinska, Krvavac, Opuzen, Komin, Banja, Šaric Struga. Rogotin, Čeveljuša, Stablina en eindigt in de stad Ploče waar de rivier uitmondt in de Adriatische Zee. De lengte van de route is 22.500 meter.

 

Baćina-meren - Dalmatië

 

Dit zijn allemaal plaatsen die de Neretva-delta vormen. In tegenstelling tot de traditionele Dalmatische karst die weinig vruchtbaar land heeft, is de Neretva-delta een groot gebied van gecultiveerd land, voornamelijk voor de landbouw. Bekende Neretva-watermeloenen en citrusvruchten (sinaasappel, citroen, mandarijn) zijn de belangrijkste landbouwproducten van dit gebied. Terwijl u door de vallei langs de rivier en de weg rijdt, vindt u een groter aantal kraampjes, waar u verschillende binnenlandse producten, fruit en groenten kunt kopen.

Als u de vakantie doorbrengt in Makarska Riviera of u gaat naar Pelješac of Dubrovnik, zorg dan dat u een klein plaatsje Baćine en Baćina-meren bezoekt. Maak een tocht langs de meren, per boot, kajak of paddle-surf en verfris uzelf door te zwemmen in de meren! Je zult niet teleurgesteld zijn! Misschien vind je het hier misschien zo leuk dat je terugkeer naar Makarska of je verdere reis naar Dubrovnik wordt uitgesteld.

Tags: Baćina-meren, Ploče, Neretva, Dalmatië

We zouden graag uw opmerkingen, verhalen en ervaringen in Kroatië horen in onderstaande opmerkingen


Aanbevolen aanbod van appartementen en privé-accommodatie in Kroatië