Traditioneel Kroatisch eten en Kroatische topgerechten

Traditioneel Kroatisch eten en Kroatische topgerechten

Voor veel toeristen is een van de redenen om een ​​bepaalde locatie te bezoeken gastronomie. De meerderheid van de toeristen die een nieuwe, onontdekte bestemming bezoeken, kijken er naar uit om traditionele gerechten te proberen die typerend zijn voor een bepaalde plaats of regio. Deze blog is bedoeld voor mensen die reizen of van plan zijn naar een van de Kroatische regio's te reizen en willen graag traditionele Kroatische gerechten proeven. We hebben een overzicht gemaakt van de Kroatische traditionele keuken met een overzicht van de beste vlees- en visgerechten, die we sterk aanbevelen om te proberen.

Vlees en pluimvee maaltijden

Lam aan het spit

Lam aan het spit ("Janjetina na ražnju") kan niet worden toegeschreven als een typisch gerecht voor een bepaalde regio of bestemming in Kroatië, hoewel het vaak wordt geserveerd in Dalmatië en vooral op het eiland Pag, waar het zeker het meest bekende gerecht is . Lam aan het spit wordt ook bereid in Lika en Gorski Kotar, maar ook in andere delen van Kroatië, dus als je tijdens de zomermaanden via de oude weg rijdt, zul je zeker talloze restaurants tegenkomen die deze delicatesse aanbieden. Geroosterd lamsvlees aan het spit is een van de heerlijkste gerechten die je in Kroatië kunt proberen en, idealiter, het is het beste geserveerd met jonge uien, aardappelen en binnenlandse tomaten.

Istrische fuži met truffels

Istrische fuži met truffels is een traditioneel gerecht dat afkomstig is uit Istrië. Fuži is een type pasta, typisch bereid in Istrië, dat wordt bereid door pasta op koteletten van ongeveer 3 cm breed te snijden en diagonaal te snijden om romboïde vormen te verkrijgen. Truffels in Kroatië kunnen alleen in Istrië worden verzameld en ze geven dit gerecht een unieke smaak. Fuži met truffels wordt het best geserveerd met Istrische extra vierge olijfolie en een glas Istrische wijn Malvazija.

Dalmatische Pašticada

Een van de typische gerechten van Dalmatië en de omgeving is Dalmatische pašticada. Pašticada wordt bereid van kalfsvlees dat wordt gekookt in een saus verrijkt met gedroogde pruimen en wordt geserveerd met brede noedels of dumplings. We raden u ten zeerste aan om dit heerlijke gerecht te proberen, dat traditioneel wordt bereid voor de viering van belangrijke evenementen zoals bruiloften, feestdagen of doopfeesten.

Kalfsvlees onder "peka"

Hoewel de octopus waarschijnlijk het beroemdste gerecht is dat is bereid onder "peka", is het zeker niet de enige. Veel verschillende gerechten worden bereid onder "peka", en de bekendste is kalfsvlees onder "peka" ("teletina ispod peke"). Net als bij octopus onder "peka" ("hobotnica ispod peke"), wordt het meestal bereid met aardappelen die tegelijkertijd worden gebakken en gekookt. Het is moeilijk om de smaak van deze maaltijd te beschrijven, daarom raden we u aan om het te proberen.

Gebakken Zagorski štrukli

Zagorski štrukli is een gerecht oorspronkelijk afkomstig uit de Kroatische regio Zagorje, ten noorden van Zagreb. Zagorski štrukli is een gerecht dat op twee manieren kan worden bereid - gekookt of gebakken. Zagorski štrukli bestaat uit pasta en verse koeienkaas, gebakken in de oven. Hoewel oorspronkelijk gemaakt in het gebied van het Kroatische Zagorje en het omliggende gebied, kunt u tegenwoordig štrukle vinden in heel Kroatië, omdat het recept vanwege de enorme populariteit ook is uitgebreid naar andere regio's. Om het autochtone recept van Zagorski štrukli te behouden, organiseren de Krapina-Zagorje County en het Zagorje Development Agency elk jaar een evenement genaamd "Štruklijada", dat liefhebbers van de herkenbare lekkernijen van het Kroatische Zagorje bijeenbrengt.

Kalkoen met mlinci

Kalkoen met mlinci ("purica s mlincima") is een traditioneel Kroatisch gerecht dat gewoonlijk wordt bereid in het gebied rond Zagreb, meestal voor vakanties en feestelijke gelegenheden, en afkomstig is van Međimurje. Dit heerlijke gerecht wordt het best geserveerd in landelijke huishoudens, waar het nog steeds op een traditionele manier wordt bereid - geroosterde kalkoen wordt geserveerd met handgemaakte mlinci gemengd met vet uit geroosterd kalkoen.

Sarma

Sarma is een maaltijd van gehakt vermengd met rijst die wordt gekookt en geserveerd in het blad van de zuurkool. Hoewel sarma een gerecht is dat is ontstaan ​​uit Bulgarije, waar vlees wordt gekookt in het blad van verse kool, omvat de traditionele Kroatische manier van bereiden een zuurkool. Er zijn verschillende manieren om dit gerecht te bereiden en naast sarma is een heel beroemd type van dit gerecht arambaša of arambašići, meestal bereid in de stad Sinj. Arambašići is meestal voorbereid op verschillende feesten, waaronder het riddergame Sinjska Alka.

Cobanac en wildgoulash

Hoewel de belangrijkste ingrediënten voor de bereiding van čobanac en wildgoulash anders zijn, worden beide gerechten op dezelfde manier bereid - in ketels op open vuur. Beide gerechten zijn typisch voor het continentale deel van Kroatië en komen uit Hongarije. Het Hongaarse woord "gulyás" in de vertaling betekent een herder, waarvan de Kroatische versie van het woord "čobanac" komt. Hoewel de originele goulash wordt bereid van rundvlees en schapenvlees, breidt de bereiding van goulash zich via verschillende regio's uit tot andere soorten vlees, inclusief wildvlees. In Kroatië is de bekendste goulash gemaakt van hertenvlees of wild zwijn dat ideaal wordt geserveerd met dumplings ("lovačke knedle").

Zelfgemaakte kippensoep

In Kroatië vindt u verschillende soepen die typisch zijn voor bepaalde regio's. U kunt bijvoorbeeld een heerlijke vissoep of een soep met zelfgemaakte tomaten proberen in Istrië of Dalmatië, in Lika en Gorski Kotar kunt u soep van champignons eten en in het noorden van Kroatië soep van pompoen of zelfgemaakte rundersoep. De beste soep die je in Kroatië kunt proberen, is echter een zelfgemaakte kippensoep. Voor een echt huiselijke smaak van soep, die meestal wordt bereid met verschillende groenten, waaronder wortelen, peterselie en selderij, is het nodig om huiskippen te gebruiken.

Vis en zeevruchten

Octopus onder "peka"

De octopus onder "peka" ("hobotnica ispod peke") is een van de beste Kroatische gerechten die je in Kroatië kunt proberen. Peka is een hulpmiddel voor het bereiden van heerlijke gerechten waarin de ingrediënten tegelijkertijd worden gekookt en gebakken. Dit type voedselbereiding resulteert uiteindelijk in een heerlijke octopus en aardappelen. Je kunt de octopus onder de bel proberen in restaurants in Dalmatië en Istrië, maar ook in visrestaurants op het vasteland van Kroatië. Onze aanbeveling is echter om een ​​van de vele huishoudens op het platteland te bezoeken die dit gerecht bereiden volgens het traditionele recept. Afgezien van dit gerecht wordt octopus ook vaak als voorgerecht op salade bereid. Octopus op salade is een andere bekende Dalmatische specialiteit.

Brudet

Brudet (ook wel "brujet" genoemd) is een gerecht gemaakt van verse zeevruchten, die meestal wordt bereid van zeeduivel, paling en grouper, maar de beste brudet wordt bereid uit verschillende soorten verse zeevruchten. Brudet is een wat meer complexe mediterrane versie van vissoep, waarin verschillende soorten vis in een pot worden gekookt. Brudet is afkomstig van de Italiaanse brodetto die, terwijl het zich verspreidde over de Adriatische Zee, zijn naam veranderde. Meestal wordt het geserveerd met polenta of žganci.

Zwarte risotto

Zwarte risotto is geen typisch gerecht voor Kroatië. Het is ook te vinden in andere mediterrane landen zoals Italië en Spanje. Zwarte risotto gemaakt van zeevruchten uit de Adriatische Zee heeft echter een speciale smaak waar je zeker van zult genieten. Typische zeevruchten die in dit gerecht worden gegeten, omvatten inktvis, Adriatische inktvis, mosselen en garnalen.

Buzara

Buzara is een typisch Dalmatisch gerecht dat bereid kan worden met verschillende hoofdingrediënten. De meest gebruikte ingrediënten zijn garnalen en schaaldieren (meestal bereid met mosselen). Behalve het hoofdbestanddeel, bevat deze heerlijke maaltijd extra vierge olijfolie, broodkruimels, binnenlandse witte wijn en een kleine hoeveelheid zeewater uit zeeschelpen. U kunt dit gerecht in alle delen van de Adriatische kust proberen en idealiter wordt het geserveerd met een glas witte huiswijn.

Vis op de grill

Gradele is een metalen rooster dat wordt gebruikt om vis en / of vlees te grillen boven open vuur, en is typisch voor de Kroatische Adriatische kust. Een van de beroemdste gerechten die op "Gradele" wordt bereid, is gegrilde vis. De bereiding van verschillende verse zeevruchten op "gradele" is een traditionele manier om vis aan de Adriatische kust voor te bereiden. Meestal bereiden mensen in Dalmatië orada, brancin, škarpina en sardines voor. Voor het opdienen wordt de vis gekruid met een saus van binnenlandse olijfolie, peterselie en binnenlandse knoflook.

Fiš paprikaš

Fiš paprikaš is een typisch gerecht voor Slavonië en Baranja en wordt bereid met zoetwatervis. Volgens het originele recept van deze heerlijke maaltijd, zijn de belangrijkste ingrediënten minstens twee soorten vis, meestal karper, meerval en snoek, paprika, tomaat, huiswijn en verschillende kruiden. Fiš paprikaš wordt vaak bereid in een ketel boven open vuur, en in Slavonië en Baranja wordt traditioneel voorbereid op kerstavond. Fiš paprikaš wordt geserveerd met huisgemaakte pasta en wordt ideaal geserveerd met binnenlandse witte wijn.
 
Op het einde is het belangrijk op te merken dat dit geen uitgebreide lijst van traditionele Kroatische gerechten is die we aanbevelen tijdens uw vakantie in Kroatië. Deze lijst met topgerechten uit Kroatië bevat geen heerlijke gerechten zoals prosciutto, kulen, kaas van het eiland Pag ("paški sir"), burek, čevapčići, zoute sardines, tonijnsalade, gevulde paprika, Zagrebački-steak, fritula, kremšnita, strudel met kersen of appels en andere heerlijke maaltijden. Als we alle Kroatische karakteristieke gerechten wilden meenemen, zou dit een vrij lang blog zijn. In deze blog hebben we onze favoriete gerechten met u gedeeld die onderscheid maken tussen Kroatische gerechten en gerechten in andere bestemmingen in Europa of de wereld!

Tags: eten, traditionele gerechten, traditionele gerechten, Kroatische topgerechten, vlees, vis

We zouden graag uw opmerkingen, verhalen en ervaringen in Kroatië horen in onderstaande opmerkingen


Aanbevolen aanbod van appartementen en privé-accommodatie in Kroatië