Winter Idylle in Gorski Kotar

Winter Idylle in Gorski Kotar

Gorski kotar, een regio in Kroatië wiens natuurlijke schoonheid en potentieel nog niet volledig worden erkend en gewaardeerd door zowel toeristen als de lokale bevolking. De regio behoort tot het graafschap Primorje-Gorski Kotar en is eigenlijk een link tussen continentaal en mediterraan Kroatië. Het ligt op slechts een uur rijden van de hoofdstad Zagreb en op slechts tien minuten rijden van de dichtstbijzijnde plaatsen aan de Kroatische kust. Het omvat verschillende belangrijke plaatsen zoals Delnice, Fužine, Skrad, Vrbovsko, Lokve, Mrkopalj, Čabar, Lič, Ravna Gora, Brod Moravica.

Het gebied is zeker een plek om uit te rusten van een bruisend stadsleven of om een ​​schuilplaats te vinden waar je je in de zomer in ieder geval even kunt verbergen voor de vele toeristen in de Adriatische Zee. Mijn reden om te bezoeken was de ontsnapping aan de stressvolle manier van leven in Zagreb. Toen we bij Lokve kwamen, waren we omringd door de winteridylle en heel weinig mensen op straat, precies wat we zochten. Lokve is vooral bekend vanwege het Lokvarsko-meer, dat een favoriet gebied is van lokale vissers, maar ook een plek voor zwemmers die zwemmen in de warmere zomermaanden. In de winter verandert het in een meer omringd door sneeuwwit en de wandeling eromheen is eigenlijk een ideale antistress-therapie. Misschien heb je geluk en zie je herten die op zoek zijn naar voedsel of het merkteken opmerken dat de vorm van het hart heeft aangenomen.

Lokve

In Lokve is er een interessant museum, het Frog Museum. Het museum heeft verschillende eenheden. De eerste heeft betrekking op het gedeelte met levende kikkers die in het nabijgelegen meer leven. De tweede is educatief omdat het de volledige ontwikkeling van een kikker laat zien. Het museum heeft ook roofdieren die de kikkerspopulaties in gevaar brengen, dan exotische kikkers uit de hele wereld, evenals bijzonder waardevolle kikkers, souvenirs en speelgoed van over de hele wereld, evenals een unieke "Blood Frog". De werktijden van het museum zijn elke dag van 07:00 tot 19:00 uur en de ticketprijs is symbolische 10 kuna. Helaas is er in Lokve geen gastronomisch aanbod, althans niet in de wintermaanden. Als je honger hebt, kun je naar het nabijgelegen Fužine gaan of je kunt eten vinden bij Mrzlica. Je zult niet te veel kunnen kiezen, maar met een vriendelijke serveerster die daar werkt en de winteridylle om je heen, zal een stuk varkensvlees en frietjes zijn als de beste biefstuk in het bovenste restaurant.
Accommodatie in tegenstelling tot eten is niet zo moeilijk te vinden. Je zult een groter aanbod vinden in de lente en zomer maanden, maar ook in de wintermaanden zijn er locals die graag een extra kamer of een appartement voor je opwarmen. Onze selectie viel op de appartementen Potok, die zich bij de ingang van Lokve bevinden. De eigenaar heeft ons een aardig welkom bereid met zelfgemaakte brandewijn en een warm appartement dat zeer gewaardeerd wordt in de koude wintermaanden van Gorski Kotar. Sterk aanbevolen voor comfortabele accommodatie tegen betaalbare prijzen.

Fužine

De rest van de vakantie in Gorski Kotar ging verder in Fužine, een plaats die zeker uw aandacht zal trekken terwijl u op de snelweg Zagreb-Rijeka rijdt. Fužine wordt gekenmerkt door de rijkdom aan water en hier vindt u drie kunstmatige meren: Bajer, Lepenica en Potkoš. Het meer Bajer is de oudste van de genoemde meren, waarrond er een aantrekkelijke promenade van 6 km lang is die talloze fietsers en wandelaars ontspant. Nabij de promenade ligt de grot Vrelo, de enige grot in Kroatië waar het ondergrondse water doorheen stroomt. Het is slechts 300 meter lang en de rondleiding met professionele begeleiding duurt slechts vijftien minuten. Het is belangrijk op te merken dat de grot ook geschikt is voor rolstoelen. De ticketprijs is 30 kuna en de werktijden zijn in de wintermaanden op zaterdag en zondag van 13:00 tot 16:00 uur.

Vrelo

In tegenstelling tot Lokve is Fužine een meer ontwikkeld toeristisch gebied met een breed scala aan culturele, sportieve, recreatieve en gastronomische inhoud. Fužine organiseerde traditioneel rond juni een semi-marathon in alle drie de meren van het reservaat en burgers racen rond het meer van Bajer. Gastronomisch aanbod is rijk. Maar tijdens mijn eerdere bezoeken aan Fužine, heb ik restaurant en hotel Bitoraj bezocht, waar een uitstekend aanbod aan vlees en mijn favoriete mierikswortelsoep te vinden is. De maaltijd is het beste om af te sluiten met een bosrijke strudel. Het enige bezwaar tegen het restaurant is de slechte koffie waarvan ik hoop dat die zal veranderen.
Fužine nodigt u uit om deze prachtige regio van Kroatië te bezoeken, waar u kunt ontspannen, omgeven door prachtige natuur. De accommodatie is gemakkelijk te vinden in kamers en appartementen, die deel uitmaken van privé-accommodatie, waar u de lokale bevolking en hun gebruiken kunt ontmoeten.

Tags: Gorski kotar, toerisme, Fužine, Lokve

We zouden graag uw opmerkingen, verhalen en ervaringen in Kroatië horen in onderstaande opmerkingen


Aanbevolen aanbod van appartementen en privé-accommodatie in Kroatië