Kroatische bergen - Klek, de berg van een slapende reus

Kroatische bergen - Klek, de berg van een slapende reus

Rijdend op de snelweg A1 (Zagreb - Split) vanuit Zagreb richting de Adriatische zee zal een bepaalde berg zeker uw aandacht trekken. Ergens na Bosiljevo, in de buurt van Ogulin, zal de karakteristieke vorm ervan niet onopgemerkt voorbij kunnen gaan. Als je Ogulin binnenkomt, wordt de indruk van de Klek-berg steeds duidelijker. De uitgangspunten voor wandelpaden zijn het invoeren van Ogulin die je naar de berg leidt. Er zijn verschillende gemarkeerde bergpaden, korter en langer. We hebben de meest bezochte, bergachtige route gekozen die bekend staat als het educatieve parcours. Het begin van dit pad begint in het dorp Bjelsko, meer precies in het huis van de verkenners.

Klek

Gedurende het wandelpad zijn er informatieborden over biodiversiteit en interessante informatie en legendes in het Kroatisch en Engels over de Klek-berg. Niet lang voor de aankomst in het bergbeklimmingshuis in Klek, zal een van de inscripties uw aandacht trekken - "Welkom bij het rijk van de Klek-heksen".

Talloze legendes en mythen worden geassocieerd met Klek. Zelfs in de 17e eeuw schreef Ivan Valvazor, een historicus en een reisschrijver, een legende over hoe de berg Klek werd gecreëerd. In die oude tijden, toen goden en reuzen op aarde leefden, was er een ruzie tussen hen. De reden is dat de goden al het eten en drinken voor zichzelf namen en de reuzen lieten verhongeren. Een van de reuzen genaamd Klek kwam in opstand en vocht tegen de god van Volos. God Volos strafte hem omdat hij het waagde om te rebelleren en veranderde hem met zijn magische zwaard in een steen. In moeilijke momenten van het veranderen in steen en een prachtige berg, beloofde Klek dat hij op een dag zou ontwaken en wraak zou nemen. Tijdens de stormachtige dagen komen heksen naar Klek die proberen de slapende reus wakker te maken. Inderdaad, als je van veraf naar Klek kijkt, zie je de omtrek van een reus op zijn rug liggen, zijn hoofd is de top van de berg Klek en de benen van de slapende reus twee klippen van de Klečica-top.

Klek

Na het passeren van de berghut, die precies 1000 m boven de zeespiegel ligt, leidt het pad verder naar de top van Klek (1173 m). Dit deel is vrij steil ten opzichte van het deel van de wandelroute en is gedeeltelijk beveiligd met touw. Vanaf de top is een prachtig uitzicht op Bjelolasica, Risnjak en de hele Ogulin-regio.

Het is interessant om te vermelden dat de berg Klek op de vlag staat van de Kroatische bergsportvereniging als een van de symbolen.

Aflopend van Klek, is het echt jammer om niet te bezoeken, althans voor een tijdje een prachtige stad van Ogulin. Volgens de beschikbare gegevens werd Ogulin gecreëerd aan het eind van de 15e eeuw toen de Frankopan-adellijke familie een fort bouwde, het Frankopanfort. Tegenwoordig wordt dit kasteel gebruikt als een museum.

Ogulin

Dichtbij het kasteel, is een rivierdobra afgrond onder de naam Đulin afgrond. Wat betreft de berg, Ogulin heeft ook veel legendes. Dus een van hen is aan deze afgrond gebonden.

Volgens de legende is de afgrond van Đulin vernoemd naar de jonge meisje Đula die in de 16e eeuw in Ogulin leefde. Op dat moment waren de overeengekomen huwelijken normaal. Dus Đula was beloofd aan een oudere edelman voor een vrouw. Het was de tijd dat er grote veldslagen met de Turken plaatsvonden en om de vesting Frankopan in Tounje te verdedigen, arriveerde de jonge kapitein Milan Juraić in Ogulin. De legende zegt dat één ontmoeting tussen Milaan en Đula genoeg was om de twee verliefd te laten worden. Helaas duurde de liefde niet lang omdat Milan werd gedood in een van de gevechten met de Turken. Het nieuws bereikte al snel Đula, die diepbedroefd was en zichzelf doodde door in de rivier de Dobra-afgrond te gooien. Ter ere van de ongelukkige Đula's liefde noemden locals uit die tijd de rivier de Dobra-afgrond - de afgrond van Đulin.

Ogulin

Ogulin wordt geassocieerd met de naam van de beroemde Kroatische schrijver Ivana Brlić-Mažuranić, vaak aangeduid als de Kroatische Hans Christian Andersen. Personages uit haar fantastische boeken als Kosjenka en Regoč, Stribor, Palunka, Vjesta, Potjeh, Malik Tintilinić, Svarožić en Bjesomar zijn te zien in Ogulin in het sprookje van Ivana, dat fungeert als een multimediaal en interactief museum met sprookjes.

Vanwege het belang van de nobele familie Frankopan voor de stichting van Ogulin, vlakbij het Fort Frankopan ligt het hotel Frankopan, een 18e-eeuws gebouw dat in de 19e eeuw werd gebouwd voor administratieve doeleinden en dat later werd omgebouwd tot hotel en restaurant . We sloten hier onze reis af met een van hun vele heerlijke pannenkoeken.

Ogulin

Als je midden in de natuur wilt blijven of misschien een heks van de Klek-berg probeert te vangen tijdens een stormachtige nacht, zoek dan naar accommodatie in Ogulin. Je kunt in veel privé-gezinsverblijven verblijven in appartementen, kamers of vakantiehuizen! Vriendelijke gastheren zullen u graag alle attracties van het Ogulin-gebied leren kennen!

Tags: Klek, Ogulin, Kroatische bergen

We zouden graag uw opmerkingen, verhalen en ervaringen in Kroatië horen in onderstaande opmerkingen


Aanbevolen aanbod van appartementen en privé-accommodatie in Kroatië